††l Home†l†Bestemmingen†l†Video†l†Travel Fotoverhaal 2006†l†Nieuwsbrief†l†Seizoen 2005-2006†l†Contact†l†


TRAVEL ARCHIEF

Dubai
Een nieuw gezicht en een nieuw land! Gastpresentatrice Jet Sol is in Dubai in de Verenigde Emiraten. Een kijker vraagt zich namelijk af hoe de woestijn is en of er kamelen zijn. En is het veilig voor een vrouw alleen? Jet wordt over grote zandhobbels gereden en zingt met kamelenhandelaren.

Bekijk de uitzending:

Muziekgegevens Dubai woestijn

Gewapend met ticket, slippers en zonnebril neemt Jet het vliegtuig naar Dubai, ťťn van de zeven Arabische Emiraten. Zonder overstap kan je in iets minder dan 6 uur dit oliestaatje bereiken. Ze zijn hier immens rijk en onder toeristen wordt het steeds populairder. Je vindt de Verenigde Arabische Emiraten ten zuiden van SaŲedi-Arabie, op het Arabisch Schiereiland, ingesloten tussen Oman in het oosten en Qatar in het noordwesten. Jet gaat op zoek naar het antwoord op bovenstaande kijkersvraag.

De V.A.E bestaan vanaf 1971 (hiervoor waren het onafhankelijke staatjes). Het gaat om de volgende emiraatjes: Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Fujairah, Sharjah, Umm al-Qaiwain en Ras al-Khaimah. Hoewel Abu Dhabi en Dubai vanwege de grootte en rijkdom de meeste macht hebben, is elke emiraat grotendeels zelfstandig. En elke emiraat heeft een eigen hoofdstad, maar Abu Dhabi wordt beschouwd als de hoofdstad van het land.

Zandbak
Het grootste deel van de Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit woestijn. De Rub al-Khali-woestijn (Het Lege Kwartier) is de grootste zandwoestijn van de wereld en ligt voor het grootste deel in SaŲedi-ArabiŽ. Hier gaat Jet naartoe.
Eerst was Abu Dhabi het rijkste emiraat met z'n olievondst, maar tegenwoordig is Dubai dat; groot geworden door handel.

Oud en modern
De sjeiks van Dubai hebben goede banden met Iran, maar zijn tegelijk het meest verwesterd. Zo organiseert Dubai jaarlijks tennistoernooien, heeft Ďt de meeste golfbanen en ook de Miss World-verkiezingen vonden hier plaats. Best opvallend voor een land dat overwegend islamitisch is. Doordat er eeuwenlang andere culturen in de haven van Dubai aanmeerden, staan de Emirati's (zoals de oorspronkelijke inwoners heten) erg open tegenover andere invloeden. Er wonen vooral Arabieren.

Kledingvoorschriften
Volgens westerse maatstaven is het een conservatief land. Dat blijkt wel uit de manier waarop in de Emiraten over kleding wordt gedacht. Vrouwen kunnen beter geen korte rokken, shorts, doorzichtige, of strak zittende kleding dragen. Mannen kunnen het beste overhemden met korte of lange mouwen en een lange broek dragen. Badkleding dragen (vrouwen het liefst in badpak) mag alleen bij het zwembad of op het strand.

Vrouw alleen
Westerse vrouwen kunnen in deze landen echter zonder problemen rondreizen. Als ze zich aan bepaalde omgangsregels en bovenstaande kledingvoorschriften houden, kunnen ze ook prima in contact komen met lokale vrouwen. In een taxi is het gebruikelijk om als alleen reizende vrouw op de achterbank plaats te nemen, in een restaurant in het familiegedeelte.

Alcohol
Voor Moslims is het drinken van alcohol verboden. Alcohol wordt het hele jaar door, met uitzondering van de Ramadan, alleen geschonken in hotels, restaurants, bars en nachtclubs die een alcohollicentie hebben. Het is verboden om in het openbaar op straat alcohol te drinken. In het Emiraat Sharjah dat aan de andere kant van Dubai ligt, geldt sinds 1985 een alcoholverbod.

Al Maha-resort
Voordat Jet mee ging reizen met Yorin Travel was ze gewaarschuwd: het is bikkelen bij dat programma! Dan vindt ze haar eerste overnachtingsplaats, zacht uitgedrukt, nog reuze meevallen: Al Maha is een waanzinnig luxueus resort tussen Abu Dhabi en Dubai in. Het is gebouwd in de stijl van een bedouÔnendorp en ligt bij de Hajar mountains. Veel kamers hebben een privť-zwembad en vanuit deze plek kun je verschillende tripjes de woestijn in maken. Maar niemand zal raar opkijken als je hier gewoon blijft zitten om van het uitzicht te genieten!

Je ziet hier bijvoorbeeld de oryx, die nog het meest lijkt op een kruising tussen een gazelle en een steenbok. Da's niet geheel toevallig, want Al Maha betekent in het Arabisch 'de oryx'. Jarenlang werd er illegaal op ze gejaagd en werden ze met uitsterven bedreigd. Hier bij het Al Maha-resort kunnen ze sinds 1999 ongestoord zandhappen. Vanaf zo'n 600 euro heb je hier trouwens een kamer, niet echt goedkoop dus.

Al Ain en Buraimi
Al-Ain is de grootste stad in de Buraimi-Oase die tussen Abu Dhabi en Oman in de woestijn ligt. Het wordt ook wel de 'garden city of the gulf' genoemd. De tweelingstad Buraimi ligt wel in Oman, maar je mag hier de grens zo over steken om de andere stad te bezoeken. Geen gedoe met visums of wat dan ook. De oase is de oudste nederzetting. Hier vind je bewijzen dat er al vanaf de 4e eeuw gewoond wordt.

Al Ain was ook de geboorteplaats van Sheik Zayed, de in 2004 overleden president van de Verenigde Arabische Emiraten. Om deze reden vloeide er veel geld in de richting van de stad. Buraimi komt er wat minder goed vanaf. In Al Ain vind je het Al Ain museum waar je kan zien hoe bedouÔnen leefden voor de olietijd. Verder is er een attractiepark en een grote dierentuin en zelfs een ijsbaan! In de stad vind je ook de veemarkt waar je terecht kan voor een vers geit of schaap. Ook is er een kamelenmarkt in het centrum. Jet informeert wat naar de prijzen (zo ergens tussen de drie en vijfduizend euro) en praat met de handelaren over hun dieren.

Kamelen
Als je even buiten Dubai-stad rijdt, zie je verschillende waarschuwingsborden met de tekst Ďbeware of road surprisesí. Dat is niet zo vreemd, want je zal vaak genoeg kamelen langs de snelweg zien staan. De kameel is van grote symbolische waarde voor de bedouÔnen. Daarbij werd de kameel puur gebruikt om spullen te verplaatsen van het ene naar het andere kamp. De kameel heeft een enorm uithoudingsvermogen en kan maar liefst twee weken zonder water. Tegenwoordig wordt de kameel gebruikt voor melk en kun je deze ook krijgen in Dubaiís supermarkten. De wol en het vlees worden ook nog gebruikt.

Karren door het zand
Vanuit Al ain en Buraimi trekken veel mensen de woestijn in op excursie. Dit doen ze per kameel. Yet laat zich over grote zandhobbels voeren in een Four Wheel drive, ook een mogelijkheid! De lokalen doen hier graag aan mee in hun vrije tijd. Wil jij dit ook, of meer informatie over activiteiten in Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten? Klik dan hier.

Sandboarden
Veel mensen gaan sandboarden in de woestijn bij Dubai, een alternatief voor skiŽn in de sneeuw, al gaat het niet echt snel. De lokalen doen hier trouwens niet aan, want daar word je moe van - op zich wel een goede instelling met deze temperaturen...

Kameelracen
Op donderdag en vrijdag zijn er in Dubai de populaire kameelraces. Net buiten Dubai ligt een racetrack. Deze zijn ook bij de lokale bevolking heel populair. Iedereen volgt de spannende races en verkopers bieden dan hun waar aan die ze op kleden hebben uitgestald. De kamelen worden behandeld als echte racepaarden en naar het schijnt krijgen ze alleen maar bronwater te drinken, omdat niets te dol is voor hun raskameeltjes!

Wist je dat...
Je nooit een Arabische vrouw een hand mag geven als zij niet eerst haar hand uitsteekt?

Oogcontact zeer belangrijk is? Staren wordt dan ook niet als onbeleefd ervaren

Je nooit mensen mag fotograferen zonder hun toestemming? Het fotograferen van islamitische vrouwen wordt als oneerbiedig beschouwd

Meer dan 80 % van de bevolking van Dubai (997.000) expatriat is, afkomstig uit 160 landen? De meeste mensen komen uit India, Pakistan en de Filipijnen

Het in Dubai inmiddels voor mannen is toegestaan zich te laten scheiden via sms? (vrouwen die van hun man af willen, moeten veel meer moeite doen)

Dubai uit een mix bestaat van fundamentalisten en moderne, liberale inwoners? Op het gebied van zakelijke etiquette zal de ene bevolkinggroep dan ook strikter het protocol volgen dan de andere. Vermijd het tonen van de onderkant van je voet of schoen, dit wordt als het allerlaagste en vieste deel van het lichaam. Wijs dus ook nooit iets aan met je voet

Rechts de voorkeur heeft? Gebruik dan ook altijd je rechterhand. Eet met rechts, geef geschenken, businesscards en contracten met rechts

Wanneer men een gesprek voert met Arabische mensen zij over het algemeen dichterbij staan dan westerse mensen? Het publiekelijk vertonen van affectie wordt echter niet overal geaccepteerd

OfficiŽle naam: Dubai 
Ligging:  Aan de zuidkant van de Arabische Golf.  
Hoofdstad:  Dubai  
Oppervlakte:  3.900 km≤  
Staatsvorm:  Dubai is ťťn van de 7 Verenigde Arabische Emiraten. Aan het hoofd van ieder emiraat staat een sheik. De sheik van Abu Dhabi is de president van de Verenigde Arabische Emiraten.  
Inwoners:  760.000  
Bevolking:  Arabieren  
Talen:  Arabisch, Engels, Hindu en Urdu  
Belangrijkste religie:  islam  
Munt:  De Dirham is onderverdeeld in 100 Fils. (Ä 1,- = ongeveer Dh. 4,40)  
Meer links & info
Hier sliep Jet: in het Al Maha-resort

Nettours is een touroperator die actief is in Dubai en omstreken. Ze organiseren ondermeer excursies naar de woestijn. Ga naar hun site voor meer informatie. Bellen kan ook: 00971 4 2668661 / 2666655

Danielle Kloeg Travel Service is een Nederlandse touroperator die gespecialiseerd is in reizen naar het Middenoosten. Je kan hen bereiken via telefoonnummer 016-83 702 08

Voor meer informatie over de Verenigde Arabische Emiraten klik je hier