l Home l Bestemmingen l Video l Travel Fotoverhaal 2006 l Nieuwsbrief l Seizoen 2005-2006 l Contact l 


TRAVEL ARCHIEF

Faeröer Eilanden
De Faeröer Eilanden zijn zo groot als de provincie Utrecht. Het mag er dan 288 dagen per jaar regenen en 'n zomertemperatuurtje van zo'n 11 graden hebben. Ze hebben niet voor niks zo’n 30 beschrijvingen voor ‘mist’. Maar als Floortje er is, is het prachtig weer en toont ze ons de zonnige zijde van de eilanden.
Ook een voorstel voor You're in Charge insturen?


Bekijk de uitzending:
 
 


Foto's:
Kiekjes kijken?
 

Zelfstandig staatje
De 18 eilandjes liggen midden in de Atlantische oceaan tussen IJsland en Schotland. Ze horen bij Denemarken, maar de eilandengroep is 'n zelfstandig staatje. Je kan er door verlaten landschappen wandelen, of je met een boot langs steile rotswanden laten voeren. Daarbij is het een paradijs voor vogelliefhebbers, vooral in mei, wanneer de vogels broeden. Echt druk is het er niet: in sommige dorpjes, met veel traditionele huizen met daken van gras, wonen minder dan 100 inwoners. Ben je de rust en eenzaamheid zat, zorg dan dat je op St Olavs dag in Thorshavn bent (28 en 29 juli), de Faroërse equivalent van koninginnedag, waar de mensen feesten tot ze er bij neervallen.

Historie
De eilanden werden in de 9e eeuw voor het eerst bewoond door Noorse boeren en pastoralen. In feite is bijna elke bewoner een afstammeling van de Noorse Vikingen die het eilandje ontdekten. In 1397 werden de eilanden een Deense provincie en later werd het onafhankelijk binnen het Deense rijk. Vergeleken met Denemarken zijn de Faeröer veel conservatiever en religieuzer.

De reis van Floortje
Floortje gaat op weg naar Vestmanna en trekt dwars over het eiland Streymoy, met aan weerszijden bergen en meren. Ze gaat met de auto, want met veel goede wegen en weinig verkeer is het eiland daar perfect voor. Schapen zijn eigenlijk de enige wezens die er oversteken. Vanaf de haven in Vestmanna maakt ze de Vestmanna Birdcliff Tour. Dit is een tocht langs steile kliffen met de kans om zeldzame vogels als de mooie papegaaiduiker (Puffins) te zien passeren. Deze vogel is op de Faeröer Eilanden trouwens een delicatesse, net als zijn eieren... Heb je het geluk dat de zee kalm is (ook onze zeezieke cameraman had dit gewenst), dan gaat de boot door verschillende grotten.

Levensmiddelen
Een verblijf op de Faeröer Eilanden is niet goedkoop. Alle levensmiddelen worden geïmporteerd per vliegtuig. Het traditionele Faeröerse eten is voornamelijk vlees. Groente, fruit en aardappels groeien niet op het eiland. Vast onderdeel van bijna elk maal is schaap, ook in gedroogde versie. Om dit te eten heb je een scherp mes nodig en behoorlijk getrainde kaken…

Walvisvangst
Overal op het eiland zie je netten waarin zalm wordt gekweekt. 80% Van de bevolking leeft van de visserij. Een oud Faeröers gebruik is het vangen van de Griend, een kleine soort van walvis. Vanuit alle kanten is hier veel verzet op. Toen Denemarken bij de EU kwam, wilden de Faeröer Eilanden niet mee, aangezien de EU strenge visserijregels heeft.

Voetbal rules
De bewoners van de Faeröer vermaken zich vooral met één ding: Voetbal. Het Faeröerse team is de enige nationale ploeg ter wereld met meerdere familieleden. Het team bestaat namelijk uit 4 Jacobsens, 3 Hansens en 2 Petersens. Het leven van een voetbalster is niet zo glamoureus als bij ons. Ze hebben veel supporters, maar ernaast werken ze gewoon. Floortje praat met John Petersen, leraar èn aanvaller van het nationale team en speler bij Torshavn B36, een ploeg die de laatste landskampioenschappen heeft gewonnen.

Hoofdstad: Torshavn
Torshavn wordt ook wel ‘de saaiste hoofdstad ter wereld’ genoemd. De naam Torshavn is afgeleid van de Noorse god Thor. De hamer die Thor had om donder en bliksem te creëren, is dan ook het symbool van de stad. Omdat de inwoners van de visserij leven, is de haven de meest prominente plek. Dit blijkt ook op het St. Olavs Feest op 28 en 29 juli. St Olav was een Noorse koning die het Christendom naar de eilanden bracht. Bijna de helft van de bevolking vliegt deze dagen hun huis uit om zich òf in traditioneel kostuum te tonen, òf de grootse roeiwedstrijd bij te wonen òf/en hierna eens flink te gaan drinken.

Tot 1992 was alcohol op de eilanden trouwens verboden. Omdat het een gelovig gebied was, werd er al niet zoveel gedronken. Daarbij was het duur om in te voeren vanaf het vasteland, waardoor boeren het zelf begonnen te stoken en illegale handel geen uitzondering werd. Andere, volgens de regering belangrijkere werkzaamheden, werden hierdoor gestaakt. Het gevolg was een periode van verplicht nee zeggen tegen drank.

Gjogv
Gjogv ligt in een baai in het noorden en is een idyllisch dorpje met 58 inwoners, waar je ook kan duiken. Dichtbij liggen twee ‘Rocking stones’ in de zee. Het is een mysterie waarom deze twee stenen op hun plek blijven. Volgens de legende zouden het twee behekste piratenschepen zijn die voor altijd als twee rusteloze stenen in het water zullen liggen.

Kirkjubour
Tijdens de Middeleeuwen was dit de grootste en rijkste boerderij van de Faeröer Eilanden. En het episch centrum van de eilandengroep, plus één van de eerst bewoonde plekken. Er spoelde hier veel drijfhout aan. Dit kwam goed van pas, vooral voor het bouwen van huizen. Er groeiden namelijk geen bomen! Zonder aangespoeld hout kon je je huis dus niet afbouwen. Het opvallendst is de gothische kathedraal die tot stand kwam ter ere van de Noorse heilige St. Magnus. Wegens geldgebrek werd deze nooit afgebouwd.

De berg Slaettaratindur
Dit hoogste punt meet 882 meter. De weg van Eidi naar Funningur slingert zich langs de voet van de Slaet en deze route is een hoogtepunt voor bezoekers. Vanaf de westzijde is het smalle dal waarin Eidi ligt goed te zien. Ook heb je naar het noorden toe een prachtig uitzicht over de rotsen Risin en Kellingin.

Zie je onderweg trouwens opgestapelde stenen (stoneman) liggen? Dan is het de bedoeling dat je er telkens eentje bij legt. Dit brengt geluk aan degene die na jou op het pad komt!

Skuvoy
Wil je lekker aan het strand hangen, dan kan dat op Skuvoy. Het is het vlakste eilandje met mooie zandstranden. Veel toeristen gaan hier naar toe om te vissen in de meren (visvergunning verplicht!).

Vlieg met me mee...
Een ritje met de helicopter is vrij normaal op de Faeröer Eilanden. Twee eilanden zijn zelfs alleen op die manier te bereiken. De Faeröerse regering subsidieert dit vervoersmiddel voor een deel. De heli gaat drie keer per week en is hoofdzakelijk bestemd voor de bewoners, maar ook de toerist kan vaak een vluchtritje maken. De prijs ligt rond de 20 euro en het uitzicht over de eilanden is zeker de moeite waard. Ze vliegen wel alleen als het goed weer is, wat even wachten betekent bij een minder mooie dag… Lees wanneer de helicopters vliegen.

Overnachten
Geld kan je besparen door in een jeugdherberg of op een camping te overnachten; een plek voor je tent kost gemiddeld 5 euro. Meer info over de eilanden?


Rijtje Feitjes  
Hoofdstad:  Torshavn  
Munteenheid:  Deense Kroon  
Inwoners:   46.000  
Staatsvorm:  Onafhankelijk als onderdeel van het Deense rijk  
Klimaat:  Veel regen, zomer 11 graden,  
  in winter rond het vriespunt.  
  Veel mist en wind  
Beste reisperiode:  Juni tot september  
Toegankelijkheid:  Geldig paspoort  
Visum:  Nee  
Tijdsverschil:  1 uur vroeger  
Weetje:  Het wordt tussen 20 mei en 20 juli nauwelijks donker op de Faeröer Eilanden, omdat ze zo dicht bij de arctische cirkel liggen. In deze tijd gaan de straatlantaarns en vuurtorens dan ook uit om kosten te besparen.