homepage

Veelgestelde vragen

We hebben een aantal veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Ik heb een breedbeeld televisie, maar de ontvangst is niet goed. Wat kan ik hieraan doen?
Controleert u eerst de aansluitkabels. Is het probleem daarmee niet verlopen, raadpleeg dan de gebruiksaanwijziging van uw televisie en/of decoder.

Ik heb een oudere tv (4:3), maar ik wil die zwarte balken niet zien. Kan ik daar iets aan doen?
Nee helaas, dit is niet te verhelpen.

Waarom wordt er overgegaan op breedbeeld?
Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat de mens in zijn kijkgedrag voorkeur heeft voor een panoramische verhouding. Breedbeeld heeft een beeldverhouding die overeenkomt met de beeldverhouding van onze ogen. Het 4:3 formaat is vierkant, terwijl het menselijk oog beter breedte kan waarnemen. Nu er beter wordt aangesloten op de belevenis van de mens, is het tijd voor de volgende stap: verbetering van de beeldkwaliteit. Breedbeeld is de eerste technische stap op weg naar HDTV (High Definition TV).

Moet ik nu een andere televisie kopen?
Nee, want u blijft alle beelden gewoon zien. In de toekomst zal echter uitsluitend in 16:9 worden uitgezonden, dus zijn er boven en onder het beeld altijd zwarte balken zichtbaar.

Wat is het verschil tussen HD en LCD TV?
Het zijn twee verschillende begrippen die wel een verband met elkaar hebben. HD (High Definition) geeft de kwaliteit van het beeld aan. Door een groter aantal beeldlijnen is het beeld aanmerkelijk scherper dan bij SD (Standard Definition). SD is de huidige norm.
LCD is een televisie waar geen beeldbuis in zit, maar een LCD-scherm. Deze televisies kunnen HD-beeldkwaliteit leveren. De overgang van 4:3 formaat naar 16:9 zal in de toekomst worden gevolgd door een overgang van SD naar HD (verbetering van de beeldkwaliteit).

Ik kijk TV via de satelliet. Moet ik iets aanpassen?
RTL zendt anamorf uit over de satelliet. Echter uw ontvanger schakelt automatisch over in de goede stand. U hoeft dus zelf niets in te stellen.


Begrippen
4:3
Het traditionele televisiebeeld dat RTL nu uitzendt van vier eenheden breed en drie eenheden hoog. Op traditionele televisie’s is het beeld beeldvullend.

16:9
De beeldverhouding van breedbeeldtelevisie’s. Deze verhouding ligt dichter bij het vermogen van het menselijk gezichtsveld.

4:3 letterbox
Ontstaat wanneer 16:9 beelden wordt bekeken op een traditionele televisie. Het breedbeeld wordt aangepast aan het 4:3 formaat. Om het complete beeld te kunnen ontvangen, worden de verhoudingen aangepast. Dit leidt tot zwarte balken boven en onder het beeld.