homepage

Wat is breedbeeld?

Heeft u een breedbeeldtelevisie?
Als u in bezit bent van een breedbeeldtelevisie wordt het beeld, ten op zichte van 'oude televisie (4:3)' met 30% vergroot. Programma’s die in breedbeeld zijn opgenomen (bijvoorbeeld 'Dancing With The Stars') zullen beeldvullend zijn; de zwarte balken onder en boven verdwijnen. Bij oudere programma’s die niet in breedbeeld zijn opgenomen maar in het oude 4:3 formaat (bijvoorbeeld 'The A-team') ziet u aan de linker en rechterkant een zwarte balk. Bij breedbeelduitzendingen schakelt uw toestel zelf automatisch over naar vol breedbeeld omdat RTL hiervoor een puls (WSS) meestuurt in het signaal.

Heeft u een ouder model?
Bent u niet in het bezit van een breedbeeldtelevisie maar van een ouder 4:3 model, dan zullen vanaf 1 juni bij breedbeelduitzendingen (bijvoorbeeld 'Dancing With The Stars') smalle balken boven en onder het beeld te zien zijn. Bij sommige uitzendingen waren deze zwarte balken al te zien. Dit zijn uitzendingen die in breedbeeld zijn gemaakt maar nog niet door RTL als breedbeeld werden uitgezonden. Bij oudere programma die nog in het 4:3 formaat zijn opgenomen (bijvoorbeeld 'The A-team') is het programma wel beeldvullend te zien.

Waarom breedbeeld?
De beeldverhouding van lengte en breedte komt bij breedbeeld beter overeen met de beeldverhouding van onze eigen ogen. Onze ogen kunnen veel meer breedte waarnemen dan onze 'oudere' 4:3 televisie laten zien. In de bioscoop worden al sinds de jaren '50 de films in breedbeeld vertoond. Dit is nu overgenomen in de televisietechniek. Daarnaast is breedbeeld de eerste aanzet tot het kijken in High Definition. Hierbij wordt gebruiktgemaakt van meer pixels waardoor het beeld een stuk scherper wordt.
Meer weten over HD?