Bestel de Otazu armband

Rodrigo Otazu heeft een exclusieve armband gemaakt om aandacht te vragen voor de positie van meisjes in ontwikkelingslanden. Bestel nu dit prachtige sieraad en steun de meisjesprojecten van Plan Nederland.
Bestel hier!

 

Koop nu een T-shirt

Koop een Because I am a Girl T-shirt en steun meisjes in ontwikkelingslanden. De opbrengst komt ten goede aan projecten van Plan voor betere levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes.
Bestel hier!

 

Uitdagingen terugkijken


 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 1

 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 2

 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 3

 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 4
 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 5
 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 6
 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 7
 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 8
 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 9
 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 10
 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 11
 • Bekijk de uitdagingen van aflevering 12


 •  
   
   

  Plan campagne 'Because I am a Girl'

  Plan Nederland is een internationale kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die vaak in moeilijke en complexe omstandigheden werkt aan blijvende verbeteringen in de levenssituatie van kinderen en hun families in ontwikkelingslanden. Meisjes in ontwikkelingslanden hebben het vaak veel slechter dan jongens. Met de campagne ‘Because I am a Girl’ komt Plan Nederland daarom op voor deze meisjes. Met meisjesprojecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid. Zodat meisjes als zelfstandige vrouwen hun leven kunnen opbouwen. Voor deze concrete projecten heeft Plan donateurs nodig.
   
   

  Abigail is radiopresentator

  Abigail is presentator op de radio
  Abigail is 16 jaar en woont met haar familie in Ghana. Miljoenen kinderen worden in Ghana op een verschrikkelijke manier uitgebuit. Abigail is een van de presentatoren van Kidswave Radio, een door Plan opgezet radioprogramma. Het doel van Kidswave is om kinderen die verbaal of fysiek mishandeld zijn een stem te geven. Omdat bijna iedereen naar de radio luistert, is het een ideaal middel om jongeren snel en doeltreffend te bereiken.
   
   

  Dora moet werken

  Dora moet werken
  Dora is 13 jaar en leeft in Jakarta, Indonesië. Ze woont tussen torenhoge havencontainers. De kinderen uit de buurt gaan niet naar school. Ze zijn namelijk hard nodig voor de mosselpellerij. Dat geldt helaas ook voor Dora: “Ik haal mossels uit hun schelp. Ik werk elke dag van 7 tot 11 uur. Na het werk ga ik spelen.” Omdat Dora geen tijd en geld heeft om naar school te gaan, kon zij tot voor kort nauwelijks praten.
   
   

  Plan werkt in het dorp van Lan Ahn

  Plan werkt in het dorp van Lan Ahn
  Lan Ahn uit Vietnam is 17 jaar oud. Toen ze nog maar 6 jaar was, kwam Plan in haar dorp om het onderwijs te verbeteren. Er werd ook een irrigatiesysteem aangelegd, zodat de inwoners zelf gewassen konden gaan verbouwen. “Vroeger hadden we soms niet genoeg voedsel, maar nu hebben we voldoende te eten en wonen we in goede huizen."
   
   

  Lala is een Kleine Dokter

  Lala is een Kleine Dokter
  De twaalfjarige Lala uit Indonesië is door Plan opgeleid tot een Kleine Dokter. Dit betekent dat Lala ziektes kan herkennen bij kinderen in haar omgeving. “Als een kind ziek is, kan ik er voor zorgen dat ze de juiste medicijnen krijgt. Het is een verantwoordelijke taak”, aldus Lala.
   
   

  Riska was straatmuzikante

  Riska was straatmuzikante
  Riska is 11 jaar en komt uit Cipinang, Indonesië, een gebied wat herhaaldelijk overstroomt. Ze is daardoor al haar papieren kwijtgeraakt en kan daarom niet naar school. Haar moeder heeft niet genoeg geld om voor nieuwe papieren te zorgen. Daarom verdiende Riska op straat wat geld, met het zingen van liedjes.
   
   

  Nadege is slechthorend

  Nadege is slechthorend
  Nadege uit Kameroen is sinds haar geboorte slechthorend. Een gehoorapparaatje zou haar probleem (deels) oplossen, maar dat is simpelweg niet te betalen. Door haar handicap kon Nadege moeilijk meekomen op school en het zag er lange tijd naar uit dat ze altijd afhankelijk zou blijven van anderen om haar heen. Maar dankzij Plan werkt Nadege er nu hard aan om op eigen benen te staan.
   
   

  Jaja werkt aan haar toekomst

  Jaja zit in de gevangenis
  Jaja is 15 jaar en zit in de Tangerang Jail gevangenis in Jakarta, Indonesië. Jaja heeft een mobieltje gestolen. Eigenlijk moet Jaja een half jaar zitten, maar omdat ze nergens naar toe kan mag ze pas weg als ze 18 is. Om er voor te zorgen dat Jaja en de andere meisjes in de gevangenis niet weer op het verkeerde pad belanden, heeft Plan een reïntegratie programma.
   
   

  Djibo wil onafhankelijk zijn

  Djibo wil onafhankelijk zijn
  Djibo is 15 jaar en komt uit Kameroen. Zij is een Mbororo meisje. De Mbororo zijn in de minderheid in Kameroen en worden daarom achtergesteld en gediscrimineerd. Plan komt op voor deze bevolkingsgroep en zorgt ervoor dat meisjes zoals Djibo gelijk behandeld worden en ook naar school kunnen. Djibo wil graag voor zichzelf zorgen en niet afhankelijk zijn van iemand anders.
   
   

  Isabel krijgt medische zorg

  Isabel krijgt gratis medische zorg
  Isabel is 10 jaar en woont met haar ouders en zus in Villa El Carmen, Nicaragua. In deze arme gemeenschap heeft de regering van Nicaragua een medisch centrum geplaatst. Inwoners van Villa El Carmen krijgen hier gratis medische zorg. Twee jaar terug kreeg Isabel erge buikpijn. Sindsdien staat zij onder behandeling in het medisch centrum bij haar in de buurt.
   
   

  Yolande volgt een opleiding

  Yolande volgt een opleiding tot naaister
  Yolande is geboren op het platteland van Kameroen. Veel van haar vriendinnen hebben weinig opleiding. Ze trouwen en worden op jonge leeftijd al moeder. Yolande niet. Ze is verhuisd naar haar tante in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Dankzij Plan volgt Yolande in Yaoundé een opleiding tot naaister, zodat zij later een eigen winkel kan beginnen.
   
   

  Yasmine vecht tegen malaria

  Yasmine gaat de strijd aan tegen malaria
  De dochter van Marie Noël, een goede vriendin van Yasmine uit Kameroen, is aan de gevolgen van malaria gestorven. Omdat zij zelf een kind heeft, is Yasmine nu vastbesloten zoveel mogelijk mensen voor de gevaren van malaria te waarschuwen. Met hulp van Plan geeft Yasmine wekelijks voorlichting in kleine dorpen.
   
   

  Meyling vindt gevarieerde voeding belangrijk

  Meyling geeft training in voedselbereiding
  Meyling is 18 jaar en woont met haar familie in Valle de los Aburtos in Nicaragua. Ze is altijd een sponsorkind van Plan geweest en nu werkt ze als vrijwilligster voor Plan. Ze geeft training aan moeders met kinderen over hoe ze een meer gevarieerd dieet kunnen bereiden. Veel gezinnen eten namelijk zeer eenzijdig. Een maaltijd bestaat eigenlijk alleen uit rijst en bonen.
   
   

  Linda geeft seksuele voorlichting

  Linda geeft seksuele voorlichting in Nicaragua
  Linda is 17 jaar en woont met haar moeder, broertje en zusjes in een buitenwijk van Villa El Carmen, Nicaragua. Zij geeft seksuele voorlichting aan jongeren van 12 tot 18 jaar. Linda werkt als vrijwilligster voor Plan. Tijdens workshops vertelt Linda waarom het belangrijk is condooms te gebruiken. Ook legt ze uit wat het jonge moederschap inhoudt.
   
   

  Onelly vertelt over geweld

  Huiselijk geweld is niet normaal
  In Nicaragua wordt 7 van de 10 vrouwen thuis mishandeld. Jongens leren van kinds af aan dat meisjes best geslagen mogen worden en dat zij dominant zijn. Meisjes weten niet beter dan dat huiselijk geweld normaal is. Via workshops, radioprogramma’s en voorlichtingscampagnes leert Plan deze meisjes (en ook jongens) wat hun rechten zijn.
   
   

  Ga de uitdaging aan!

  Durf jij een uitdaging te verbeteren? Of wil jij een nieuwe prestatie neerzetten?

  Geef je nu op en zeg ook:
  IK WED DAT IK HET KAN!

  Klik hier om je aan te melden.
   
   

  Aflevering gemist?

  De uitzending gemist?

  Bekijk deze hier!