Hoe het allemaal begon...
   
Onderweg Naar Morgen is gebaseerd op de Amerikaanse serie Ryan's Hope, een soap geschreven door Paul Avila Mayer en Claire Labine. Ryan's Hope werd in Amerika van 1975 tot 1989 uitgezonden en was er met 3500 afleveringen één van de langstlopende soaps in de geschiedenis van de Amerikaanse televisie (As The World Turns loopt het langst: al sinds 1956).

Aangepast
Om meer snelheid aan de Nederlandse versie te geven, werden de scripts in het begin aangepast. Zo zijn de scripts van twee afzonderlijke afleveringen in één aflevering van Onderweg Naar Morgen verwerkt.

De originele scripts werden echter al snel losgelaten. Karakters die in Nederland erg populair bleken, moesten, wanneer het origineel nauwkeurig werd gevolgd, vertrekken. Zo heeft het personage Frank Reitsema in het origineel in het eerste seizoen de serie reeds verlaten, terwijl hij in de Nederlandse versie pas in het zevende seizoen uit de reeks verdween.

Veel acteurs spelen al sinds het prille begin in de serie. Naast Pamela Teves (Bettina Werthiemer), zijn Pauline van Rhenen (Aafke Reitsema), Frits Jansma (JP), Jop de Vries (Victor Couwenberg) en Bettina Berger (Reneé Couwenberg) al vanaf de start betrokken bij de soap.

Oude karakters, nieuwe acteurs
Aan een aantal bekende karakters hebben in de loop der tijd verschillende acteurs gestalte gegeven. Zo werd Margot Reitsema in de eerste jaren gespeeld door Marina Duvekot. Zij is nu te zien in Volgens Hem, Volgens Haar. Nadat het personage lange tijd in het buitenland verbleef, maakte Margot Reitsema haar comeback, nu echter gespeeld door Wendy Brouwer.

Herman BoermanHerman
Frank Reitsema werd jarenlang gespeeld door Herman Boerman. Toen Herman besloot de serie te verlaten, werd de rol overgenomen door Frank Rigter. Ook Joyce Couwenberg, nu gespeeld door Annemieke Verdoorn, werd de eerste seizoenen gespeeld door Marjolein Keuning.

Reina
Het inmiddels verdwenen karakter Reina de Zeeuw, de dochter van de zakenman Cor de Zeeuw, werd eerst gespeeld door Eva Duyvenstein en later door Iwana Chronis. Ook aan het karakter Jannes Reitsema hebben verschillende acteurs gewerkt. Als klein kind hebben diverse jongetjes hun gezicht 'geleend' aan Jannes. Op latere leeftijd werd de rol gespeeld door Benja Bruining. Later nam Tim Zweije de rol van Jannes voor zijn rekening.

TROS
Onderweg Naar Morgen ging van start op maandag 3 januari 1994 en werd toen beurtelings uitgezonden door de TROS en het publieke Veronica op TV2. Met het commercieel gaan van Veronica werd de serie vanaf september 1995 door Veronica (wat nu Yorin is) uitgezonden.

  OnM foto-archief


  OnM SMS Dienst
Spannende OnM nieuwtjes krijg je via de SMS Dienst.

  Happy Birthday!
Zoek op wanneer jouw favoriete acteur jarig is in de OnM verjaardagskalender.

  Stem
ONM heeft zomerstop:Balen! Wat moet ik nu doen om 19:30 uur?Fijn, dan mis ik niks als ik op vakantie ben.